Det har jeg lært af corona – indtil videre

Det er efterhånden 9 måneder siden, vi sad i sofaen og hørte, at statsministeren lukkede Danmark ned på grund af coronavirus. 9 måneder med diverse restriktioner, der har ført til, at vi har måttet gøre visse krumspring for at få livet til at køre. Men hvad har vi egentlig lært af corona indtil videre. For mit eget vedkommende ser listen sådan ud i vilkårlig rækkefølge:

1 – Jeg havde ret! Man kan sagtens levere varen, selvom man ikke sidder alle ugens dage, 8 timer om dagen på sin plads i storrumskontoret. Faktisk er vi nogen, der præsterer BEDRE og væsentligt mere EFFEKTIVT af at sidde hjemme til en stor del af opgaverne. I den periode, hvor vi var sendt hjem fra avisen og skulle passe børn, var det naturligvis helt kaotisk og håbløst stressende, for ingen kan passe børn og arbejde samtidigt. Vi kom ret hurtigt på kontorerne igen, men de dage, jeg har siddet hjemme uden børnene, har været rasende effektive og virkelig sunde for mit hoved. Minimalt med afbrydelser og snuden i sporet. Jeg vil håbe, arbejdsgiverne tager nogle af de mange undersøgelser om effektivitet og andre fordele ved hjemmearbejde til efterretning i stedet for bare at gå tilbage til sædvanen og kontortid anno 1940!

2 – Jeg bliver faktisk mærkelig i hovedet, hvis jeg ikke skal ind og se mine kolleger. En umiddelbart modsatrettet læring i forhold til ovenstående. Men det, jeg har lært om mig selv, er, at det er kombinationen af at møde ind på kontoret og at have hjemmearbejdsdage, der er min røgelse og myrra. Jeg er VILD med den, bliver en meget bedre medarbejder, mor og madamme i det hele taget, og den skal dyrkes!

3 – Vi er Kåre Mølbaks hede drøm herhjemme! Da store dele af Danmark gik i selvsving over kun at ses med 10 mennesker, kiggede vi på hinanden og overvejede, hvem fanden vi skulle føje til listen for at nå op på 10. Vi er en lille familie, og vi har nu også fået etableret, at vi er helvedes asociale. I hvert fald er det ikke svært for os at holde den sociale boble minimal.

4 – Jeg savner en god fest! Igen en modsatrettet opdagelse, men ligeså asocial og introvert, jeg dybest set er, ligeså glad i låget bliver jeg faktisk af at tage til en fest et par gange om året. Det, troede jeg faktisk, jeg var ret ligeglad med. Men det savner jeg…

5 – Jeg savner vildt meget at kramme! Jeg er seriekrammer og rører som det mest naturlige ved andre mennesker, hvilket står i skærende kontrast til min dybt sære introverte side. Men sådan er jeg. Jeg glæder mig, til vi kan kramme igen.

6 – Jeg har været vant til at have blind tillid til, at vores demokrati var mejslet i cement. Jeg har ikke tænkt på, at det kunne være en reel mulighed, at magten blev for indskrænket, og at min retssikkerhed kunne være i fare. Det har jeg taget op til revision. For hvis vi ikke læser det med småt og rent faktisk siger NEJ nogle gange, så kan vi risikere at give en regering for megen magt. Den havde jeg ikke lige set komme. Men sundt nok, vel egentlig, at blive mindet om…

7 – Jeg svælger lige i endnu en omgang “jeg vidste det!” Jeg har været spritmutter i mange år. Hende, der forlangte at få en ny affaldsspand på arbejdet, fordi den, vi havde krævede, at man rørte ved den for at åbne den. Hende der sprittede indkøbsvogne og kurve af, inden hun tog dem. Hende der altid havde håndsprit i tasken og aldrig kunne drømme om at røre ved et gelænder på en rulletrappe. Og så videre. Hvor jeg dog inderligt håber, at vi bliver ved med at spritte af også efter corona.

8 – Jeg er vokset op i et samfund, hvor det var en selvfølge at kunne bevæge sig frit og rejse hvorhen, jeg ville. Det, pludselig ikke at kunne tage over til min barndomsveninde i London, kunne køre over grænsen efter bajere og bom eller en tur til Hamborg, når det passer mig, virker faktisk som et stort indgreb. Også selvom det måske max var en gang eller to om året, jeg benyttede mig af det. Vi skal virkelig værdsætte friheden, for den kan begrænses hurtigere, end vi aner.

9 – Det er blevet virkelig tydeligt for mig, at der er forskel på folk alt efter beskæftigelse. Jeg har generelt ikke tænkt, at der var stor forskel på jobsikkerhed alt efter, om man var ansat i det offentlige eller det private. Herregud, har jeg tænkt, alle kan jo blive fyret. Men i denne krise blev det virkelig tydeligt, at privatansatte og særligt selvstændige sidder yderligt, når krisen rammer. Det kan jeg altså godt huske, næste gang der er overenskomstforhandlinger!

10 – Jeg er imponeret over, hvor gode rigtig mange har været til at omstille sig. Især efter det første chok lagde sig, og mange både mennesker og forretninger fandt ud af, at det ikke sådan lige gik over, det her. Hvor er jeg vild med, at så mange restauranter har taget nem takeaway op – også til ganske få kuverter – og at små lokale forretninger i langt højere grad har fundet ud af at sælge online og levere. Det gør både min hverdag nemmere, og det gør, at jeg kan støtte lokalt samtidig. Må det holde ved også efter corona!

Hvad har du lært eller fundet ud af om dig selv og din måde at anskue verden på i forbindelse med coronavirus?

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *