Hvem holder egentlig lønfest?
Forleden var der en sygeplejerske, der offentliggjorde sin lønseddel på Facebook som indlæg i den debat om lønudviklingen i den offentlige sektor. En debat der er sat i gang som opvarmning til de kommende overenskomstforhandlinger.
Omtrent 23.000 om måneden fik sygeplejersken for 30 timers ugentligt arbejde.
Sygeplejersken understregede i sit opslag, at hun ikke var utilfreds med sin løn, men at hun ej heller syntes, hun var del af en lønfest.
Facebook eksploderede af de sædvanlige trolde, der mente både det ene og det andet, men sjældent på en ret pæn eller konstruktiv måde. Der er et hæsligt debatmiljø derude, hvor det er fuldstændig umuligt at komme til orde, uden man bliver overfaldet af rabiate hellighoveder, der mener alle andre end dem, der mener det samme, som de gør, er fascister, nazister eller naive landsforræddere. Med udeladelse af et par nuancer, I know. Men jeg blander mig sjældent i diskussioner på Facebook, fordi det så godt som altid stikker af i en ukonstruktiv retning, hvor det er ret ubehageligt at være.
Men jeg tænkte tre ting, da jeg så sygeplejerskens opslag.
1 – Hatten af for at dele sin lønseddel. Det er fandme modigt, og det er helt vildt fedt at få noget konkret hverdagsøkonomi at forholde sig til! Medalje for mod og saglighed lige der!
2 – 23.000 om måneden for 30 timers arbejdsuge. Det er dælme ikke så ringe endda! Der er endda også pension, ordnede forhold under sygdom og så videre.
3 – Lønmodtagere skulle tvinges til at prøve at leve som selvstændigt erhvervsdrivende i mindst seks måneder sådan cirka en gang hvert tiende år. I hvert fald dem, der har glemt hvor fedt, man har det, når man er så priviligeret at have en arbejdsgiver. Tænk engang, der er nogen, der betaler ind til ens pension! Der er nogen, der betaler ens løn, selvom man er syg! Der er nogen, der betaler din løn, selvom dit barn er sygt! Der er nogen, der betaler for dine arbejdsredskaber og andre fornødenheder.!Der er i rigtig mange tilfælde nogen, der betaler for en sundhedsforsikring, din efteruddannelse eller stiller andre goder til rådighed, for at du har det godt og kan holde dig opdateret! Det er fu***** forkælet at glemme det!
Jeg tror, rigtig mange mennesker render rundt med vrangforestillinger om, hvad naboen egentlig tjener og har råd til. I debatten nævnes SOSU-assistenten ofte som værende i den ene ende af lønskalaen og direktøren i den anden ende af lønskalaen. Men spørgsmålet er, om det holder vand.
Jeg kender indtil flere SOSU-assistenter, der har en langt bedre timeløn, end min mand, der har titel af direktør i sin arkitektvirksomhed, har. Til gengæld kender jeg ikke en eneste SOSU-assistent, der bærer ansvaret for egne sygedage, barnets første sygedag etc.
Og det er IKKE for at skyde på SOSU’erne. Eller nogen som helst andre faggrupper. Det er for at understrege en pointe om, at det er svært at dele os op i “fattige lønarbejdere” og “rige direktører”. For der er meget mere end blot lønnen, der bør regnes på, når man ser på, hvilke skuldre, der er stærke, og hvilke, der er svage. Kroner og øre er ikke det eneste parameter, der bør kigges på.
Men hatten af for sygeplejersken, der delte sin lønseddel. Hun har leveret et af de mest relevante og saglige indlæg i debatten om arbejde, løn og skat, jeg har set i årevis!
Leave a comment