Tradition og fornyelse – og rigtig glædelig jul

Så er det dælme jul!

Her i huset er det den første af slagsen med to børn. Den yngste fatter ikke en hat af det hele endnu, men der er naturligvis købt pakke til ham alligevel. Mest fordi, at hans storebror har givet udtryk for, at hans lillebror i hvert fald skal have en god julegave.

Når der kommer børn, begynder de fleste at tage stilling til, hvordan julen i netop deres familie skal fejres. Hvilke traditioner vil man skabe, hvilke vil man egentlig gerne af med osv.

For mig var det afgørende, at julen ikke blev taget som gidsel. Jeg vil gerne gøre juletiden hyggelig og magisk for mine børn. Men jeg vil have friheden til at sige, at der skal ske noget andet, end der plejer, uden at verden falder sammen. Jeg vil ikke være med til at skulle tvinges til at være sammen på en helt bestemt måde, bare fordi det er jul. Jeg vil godt være med til at udvikle en tradition omkring, at det skal være hyggeligt og afslappet. Men det er ikke det samme, som at alting SKAL foregå på SAMME måde HVERT ÅR, fordi verden ellers falder fra hinanden.

Siden ældstesønnen blev bevidst om, hvad jul var for en størrelse, har vi fejret juleaften ved at spise julemiddag allerede til frokost ved 13-tiden. Bagefter har vi danset om juletræet og åbnet gaver, og så har klokken ikke været mere, end at der stadig har været god tid til, at drengen kunne nå at lege med sine nye ting, og vi har ikke smadret hele familiens døgnrytme med først at komme i seng over midnat. En detalje, der ikke er uvæsentlig herhjemme, hvor den førstefødte virkelig ikke er født med et godt sovehjerte! Sådan gør vi således også i år, og mon ikke nogle år frem endnu, så længe vi har små børn. Men en skønne dag er tiden inde til at prøve at gøre det på en anden måde, og så gør vi det.

Juledagene har vi heller ingen faste traditioner omkring. Igen fordi det skal være hyggeligt og sjovt og afslappet i julen og ikke en tid, der er fuld af pligtbesøg og sociale krav, der skal leves op til. I år er min barndomsveninde hjemme fra London og fejre julen hos sine forældre, så vi drager derhen den 25. december. Det plejer at være skidehyggeligt, for det er sådan et sted, man gerne må sætte sig over i sofaen og sumpe lidt foran fjernsynet mellem medisteren og risalamanden, mens andre ordner verdenssituationen. Og så bytter man lidt senere.

Og det er vel med en god tradition som med så meget andet her i livet. Den skal være hyggelig og give en følelsen af tryghed, men der skal være plads til fornyelse.

GLÆDELIG JUL! Jeg håber, I får en, der er lige præcis, som I ønsker jer, den skal være.

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *