5. maj – en dag med flere ting at fejre

I dag ville min mor være fyldt 72 år.

Det er langt fra alle mærkedage, jeg besøger mine forældres gravsted, men i dag cyklede min veninde Pia og jeg lige forbi og sagde tillykke.

– Vi kan da lige svinge forbi købmanden og tage en blomst med, foreslog hun ligeså betænksomt.

Faktisk var det også hende, der foreslog, at vi lagde vores cykeltur forbi kirkegården. Pia er simpelthen bare et af de mest betænksomme mennesker, jeg kender. Vi mødtes i 1.c på statsskolen engang i det forrige årtusinde og faldt i hak med det samme. Siden har vi holdt sammen i tykt og tyndt. Nogle år med mindre kontakt, fx mens vi begge læste i hver vores ende af landet. Andre år med nærmest daglig kontakt. Hun var med til min seneste fødsel og holdt mig fokuseret på selve fødslen i stedet for på min grundlæggende panik over at skulle være i lag med sundhedsvæsnet, hun skal arve mine børn, og så er hun alt det modsatte af, hvad jeg er. Autoritetstro, tålmodig og social fx. Måske derfor supplerer vi hinanden så fantastisk fint.

Men blomsten ved købmanden kunne hun nu alligevel godt skyde en hvid pil efter.

Min far købte flere blomster til min mor, da hun var død, end han havde gjort gennem hele deres ægteskab, og hver gang han gjorde det, var det jo ganske sødt og fint. Men dybest set også lidt en hån mod alle de gange, han skulle have givet hende blomster, mens hun stadig var i live til at nyde dem. Hvilket han også erkendte, det var bare for sent.

Min mor havde fødselsdag 5. maj. Min far 5. marts. Og af frygt for, at det bare bliver tilfældige dage ligesom alle de andre på året, besluttede jeg mig meget hurtigt for, at jeg ville give mig selv en gave og holde fødselsdagsmiddag på deres fødselsdage. Så i aften tror jeg, vi skal have henholdsvis sushi og Happy Meals og flag på bordet. Der er allerede flag i flagstangen. Min mor blev nemlig født præcis et år efter Danmarks Befrielse.

Glædelig befrielsesdag! Værdsæt den. Dine forfædre kæmpede hårdt for den, så tag lige et ydmygt øjeblik og send dem din taknemmelighed.

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *