Hvor er Udkanten?

 

Og hvad er det der Udkantsdanmark egentlig?

Det har jeg mange gange diskuteret og næsten lige så mange gange forsøgt at finde ud af.

Hvis man slår op i Nudansk Ordbog, så er det et udtryk, der stammer fra 1992. Da jeg var ganske lille i 1980’erne husker jeg, at de voksne har talt om ”randområderne.” Hos Skat har de en definition, der er en veritabel spiritusprøve, og som er baseret på kommunegrænserne. Noget med, at den største by i kommunen skal have mindre end 30.000 indbyggere og ligge mere end 40 kilometer væk fra et center med over 40.000 arbejdspladser, have flere indpendlere end udpendlere. Når Skat i det hele taget interesserer sig for at forsøge at definere det, så er det, fordi pendlere fra udkanten faktisk får et højere kørselsfradrag, alene fordi de bor i udkanten. Og således lister Skat 16 såkaldte Udkantskommuner op på deres hjemmeside. Så er der en tredje definition, hvis man blander EU og landdistriktsmidlerne ind i det. Her opererer man nemlig med hele fire begreber, nemlig yderkommuner, landkommuner, mellemkommuner og bykommuner.

Så det der Udkantsdanmark er altså en størrelse, der kan være ret svær at sætte en nagelfast definition på.

Jeg var på konference for kort tid siden, hvor Dentsu Aegis Network præsenterede et såkaldt forbrugsstudie, og her havde man ladet folk selv definere Udkantsdanmark. Man havde spurgt helt almindelige danskere om, hvor de syntes, Udkantsdanmark lå. Og ifølge studiet, så lå det generelt et andet sted, end der hvor de adspurgte selv boede, hvilket jo egentlig er meget sjovt i sig selv. Herfra min verden går-agtigt… Men plottede man svar-statistikken ind på et Danmarkskort, så svarede det nogenlunde til Jyllands vestkyst, Sønderjylland, øerne syd for Fyn samt Lolland-Falster.

Men en ting er geografi. En anden ting er mentalitet. Det er mindst ligeså interessant, hvorfor vi gennem generationer har talt om ”bymennesker” og ”bonderøve”. Forskellen på de to er blevet karikeret på utallige scener, en hoben spillefilm og et hav af TV-udsendelser. Virkemidlerne og platformene har udviklet sig, men temaet har været det samme, siden David købte øllet. Og jeg vil vove den påstand, at uanset hvem man spørger i en hvilken som helst flække i Danmark, så vil man kunne blive enig med vedkommende om, at der er forskel på en Københavner og en Vestjyde etc.

Men hvad siger I? Hvor ligger Udkantsdanmark? Og hvad forstår I ved det?

 

 

 

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *