Hvordan kan du kalde Esbjerg for Udkantsdanmark?

Det er der flere der spørger om.

– Det er jo Danmarks femtestørste by, siger mange lige i forlængelse.

Yes, kammerat, og Roskilde er nummer 10, men det bliver den sgu da ikke til mere udkant af.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så ligger Esbjerg bare rigtig langt ude vest på i forhold til alt muligt andet. Så rent afstandsmæssigt, så er vi langt ude. På godt og ondt.

Og så er der ironien ved det. For ret beset er Danmark så lille et land, at det slet ikke burde være muligt at tale om, at der var for lang afstand mellem noget som helst. Men det er der. Jeg har skrevet flere gange om det her med at man som virksomhed fravælges, hvis man har hovedkontor i Jylland og prøver at byde ind på opgaver på Sjælland. Vi har selv oplevet det flere gange i Arkitektur i Virkeligheden, og jeg alene har nært kendskab til to firmaer i hver deres branche, hvor de i øvrigt er førende og i international klasse, der har lejet et kosteskab i København, som de hver især kalder et kontor, fordi det simpelthen er lettere at få et møde med et ministerium eller en større organisation, hvis man har en københavneradresse.

Jeg kender også flere, der jævnligt kloger sig som eksperter og debattører på TV, og de har sådan hver deres ”nødløgne” parat, om at de fx ”alligevel har møder i København i de dage” eller ”bor begge steder”, det vil sige både i en fjern afkrog af Jylland og i København. Alene fordi, at hvis de giver udtryk for, de er flyttet til Udkanten permanent, så ved de godt, de sandsynligvis ikke bliver brugt med samme frekvens længere. Det er de chokerende realiteter.

Samtidig med at danske virksomheder sender produktionsjob til Kina og Østeuropa, så er man mentalt udfordret på at handle med hinanden på tværs af to snoldede broer, max tre timer i en bil og så meget bredbånd, at undergrunden vibrerer. I hvert fald i den ene retning. Og hvis vi negligerer eller fornægter det, så bliver udfordringerne med at udvikle virksomheder, familier og det gode liv i HELE Danmark kun større. Svesken på disken, ellers bliver det aldrig anderledes.

Men Udkantsdanmark er en sjov størrelse. Undersøgelser viser, at vi alle sammen synes, der er noget, der kan betegnes som Udkantsdanmark. Det er overordnet set det område, der er på illustrationen ovenfor. Vi danskere synes bare ikke, Udkantsdanmark er der, hvor vi selv bor. Uanset hvor det så end er.

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *