Iværksætter – leverpostej er mere realistisk end kaviar

Vær klar over, at det ikke er normen, at man spinder guld som iværksætter og kan leve millionærlivet. Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at 40 procent af selvstændige tjener det samme som de bedst betalte kontanthjælpsmodtagere, når alt er talt med! (Se evt. Berlingske her. Den er ganske vist fra 2017, men den gennemgår det ret fint.)

Det er bare altid de vilde succeshistorier, vi hører om. Dem hvor folk tog en chance og knoklede dag og nat og gik så grueligt meget igennem for endelig at have fået en blomstrende forretning. Og ingen tvivl om, at flid slår talent any time! Men de der iværksætter-Askepot-eksempler, de er faktisk ikke sædvanen. Der er oceaner af små og mellemstore virksomheder, der aldrig når ud over stadiet end at køre fint, og hvor det havde været en bedre forretning for ejeren på lang sigt at leve det trygge lønmodtagerliv. Det er bare ikke altid, det er muligt, og det kan der være mange forskellige årsager til.

Hvis jeg skal anskueliggøre, hvad jeg mener, så tillad mig at komme med et eksempel fra en anden branche: Skuespiller- og musikerbranchen.

Da jeg var barn kom jeg rigtig meget blandt skuespillere og musikere. Nogle var professionelle, andre var upcoming stjernefrø med store drømme. Langt størsteparten fik ikke disse drømme indfriet. Nogle skiftede helt spor efter nogle år. Nogle få blev rent faktisk ret succesfulde og lever livet på den røde løber i dag. Men langt størsteparten lever et ret leverpostejsagtigt liv, hvor hverken berømmelse, rigdom eller stabilitet, der muliggør femårsplaner for ens liv, er en mulighed. Og sådan er vilkårene bare. Det er de færreste, der kører med klatten, det er bare altid dem, vi hører om. Eller også er det de stikmodsatte skæbner.

Vi hører ikke om os, der tilhører den jævne masse af leverpostej – med rødbede hvis det går højt.

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *