Iværksætter – skru forbruget ned på et minimum

Det kan lyde meget banalt. Men et af de væsentligste iværksættertips, jeg nærmest kan give fra mig er, at man skal skrue helt vildt langt ned for forbruget. For man får brug for det! Og hvis du starter op i en branche, der kræver nyanskaffelser eller varelager, så spar op, inden du realiserer din drøm. Ikke nødvendigvis til alt, men lad være med at starte helt fra bunden.

Og skru så forbruget fuldstændig og aldeles ned! Lad så vidt muligt være med at låne penge til noget som helst, og stol ikke på din bankrådgiver, hvis vedkommende kommer med forslag om at lave en firmakassekredit. Det er en af de ting, langt de fleste af de iværksættere, der knækker halsen, falder på.

Jeg plejer at kokettere med, at Jon har haft sin kone til at tjene penge og føde børn de seneste år, hvor han har enten været på vej mod den løsning, der hed at blive selvstændig, eller har været i gang med at bygge Arkitektur i Virkeligheden op. Det vil sige, det er mig, der har været skaffedyr og nogle måneder decideret eneforsøger, og det har vi fandme godt nok taget vores ture over, for det har været et tungt åg at have på mine skuldre. Men det har også betydet, at vi ikke at lånt en krone af banken til projektet, og dermed har de intet at skulle sige omkring noget som helst. Og det er en kæmpestor frihed.

Det er også en stor frihed at vide, hvor lidt man egentlig kan klare sig for. Hvor lavt man faktisk kan skrue sit forbrug ned.

Det seneste års tid er et det blevet ret moderne det her med at tænke cirkulært i sit forbrug og skrue ned. Så der er adskillige how-to-guides ude på Google. Men skulle jeg komme med min top-5 til at skrue ned på et minimum, så er det:

1: Omfavn den ret, der hedder ”Tøm køleskabet”. Den betyder måske nok, at I ikke får det samme, men ingen dør af at spise en ostemad, mens ungerne spiser lasagnen fra i går, og din elskede rydder yoghurten. Og I bliver mætte!

2: Køb så vidt muligt ind til gul pris/datopris. Det er efterhånden ret nemt at få et halvt kilo fars for 10-15-20 kroner max. Stop madspil-bølgen har gjort det helt forrygende for os fattigrøve, for der er mange fine handler i køledisken, der førhen bare blev smidt ud.

3: Gå de faste udgifter igennem med en tættekam og hav in mente, at hvis du giver 100 kroner om måneden for en eller anden tjeneste, så er det 1200 kroner på et år. Og så fremdeles.

4: Ring til forsikringsselskaber, alarmselskaber, TV- og teleselskaber mindst en gang om året og spørg, om du virkelig får den bedste pris. Der kan være tusindvis af kroner at hente på den konto. Og hvis der ikke er, så spørg evt. hvad konkurrenten kan gøre det for.

5: Lad være med at give fuld pris for noget andet end varer, du ved, aldrig kommer på bud. Og går du på udsalg, så vær kritisk overfor, hvad dine behov i virkeligheden er. For hver gang, du lader være med at bruge bare en flad tyver, bliver det faktisk til penge. Fem gange, at du lader være, og du har sparet en hundredelas! Tænk sådan i stedet for at tænke, ”det er jo bare en tyver”.

Selv tak 🙂

Har du nogle flere gode råd til, hvordan man kommer godt i gang med eller optimerer sin iværksættertilværelse, så byd endelig ind. For sammen bliver vi seje! 

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *