Så er julen startet

I en verden, der er ved at gå af lave, er det godt at have noget fast at forholde sig til.

En af de ting er herhjemme, at kaffen serveres i julekopper fra Royal Copenhagen fra sådan cirka 1. november og indtil Helligtrekonger 6. januar.

“Sådan cirka” er, fordi det altid kommer bag på mig, at vi er nået så langt hen på året.

Den anden dag gik det så op for mig, at det var nu, det var nu! Så der blev byttet rundt på porcelænet, og det kan der gå megen god tid med herhjemme. Vi taler nemlig tre generationers samlermani, der har indfundet sig i min varetægt – og det være sig lang tid, inden det blev moderne at interessere sig for porcelæn.

Min bestand af julekopper blev grundlagt det år, jeg blev født. Min salig farmor købte et sæt til mig i julegave, og det gjorde hun så i fem år, indtil min mor vist nok sagde, at det var nok. Det var dengang, juleplatterne og julekopperne mildt sagt ikke så ud til at gå en glorværdig fremtid og anerkendelse i møde, så hun stoppede det af en god mening. At jeg så blev porcelænssamler, det kunne hun jo ikke vide. Men heldigvis blev jeg det, INDEN det blev moderne, så det lykkedes mig at få fat i en sværm af julekopper til en meget anstændig pris. Supplerer stadig, når jeg falder over dem til priser, jeg vil betale – det kommer an på årgang ikke mindst, så hvis du ligger inde med nogen, så giv gerne et pip, så kan vi se, om vi kan komme i handel – for der smutter jo en i svinget engang imellem. Sådan er det, når man bruger tingene, og det gør vi herhjemme.

Det er således mange år siden, Ilva-stellet blev kørt til genbrug sammen med alt stålbestikket, og jeg besluttede mig for kun at spise af “det fine stel” og bruge sølvbestikket til hverdag.

Det var længe, inden vi fik børn, men den førstefødte fik ret hurtigt sine favoritter blandt juleplatterne, når han fik serveret sin frokost. “Den med toget” og “den med katten” blev diverse markeder så støvsuget for over en sæson, og min lokale antikpusher blev så lykkelig over at møde nogen, der rent faktisk efterspurgte juleplatter, at han forærede mig en ordentlig stak kvit og frit.

Men nu er julen altså officielt startet på matriklen 🙂

 

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *