Spørg os, der bor her, tak!

Nu sidder de igen og snakker om udvikling i provinsen og Udkantsdanmark inde i mit fjernsyn. Og om at det er den offentlige transport og bredbåndet, der skal udvikles, så kommer resten.

Stop så! Det er jo ikke gjort med det. Op i r…. med den der offentlige transport. Det er helt grundlæggende ikke afgørende for, om det er en god ide at bo herude. Jo, i nærområdet måske, så skolebusser etc. fungerer. Men stort set alle har jo bil herude og som regel indtil flere pr. matrikel. Så vi kan sagtens komme rundt, og langt de fleste af de højtuddannede, jeg kender herude, har absolut ingen problemer med at pendle endog ret langt for at arbejde med noget fedt. Således har jeg fx en veninde, der ofte underviser på universitetet i Odense, og det tager hende altså to timer. Hver vej.

Og min egen søde mand har kunder over det ganske land i sin arkitektvirksomhed. Det er bare sådan, det er. Man kan ikke forvente, at arbejdet ligger max ti kilometer væk eller kan nås på under en halv time, og det ved vi godt herude.

Vi har også bredbånd langt de fleste steder efterhånden. Men som jeg skrev forleden, så er humlen ved det her bredbånd jo, at man ligeså godt kan sidde i København og lave arbejde for en virksomhed i Vestjylland som omvendt. Det er jo ikke givet, at det kun skal gå fra Udkanten til de store vækstcentre. Det kan godt være, det var det, der var den store forkromede drømmetanke. Men det er absolut ikke det, der blev realiteterne.

Derudover er det et stort problem for udviklingen i Udkantsdanmark, at alt for mange arbejdsgivere stadig tænker som om, det var 1917 og ikke 2017.

De tænker, at de skal kunne se deres medarbejdere hver evig eneste dag, for ellers arbejder de nok slet ikke.  Det er ikke blevet en helt naturlig del at arbejdsmarkedet, at man kan sidde på en hjemmearbejdsplads på Fanø og arbejde for en virksomhed i Helsingør.

Som jeg skrev forleden, så er NOGLE virksomheder ganske godt på vej i deres tilgang til, at den slags sagtens kan lade sig gøre Men der er et godt stykke vej fra at tænke, at ”det kan lade sig gøre”, til ”naturligvis ansætter vi da ham ingeniøren fra Holstebro”. Og her kunne det være meget relevant, at man fra politisk side begyndte at røre lidt mere på sig rent strategi-mæssigt, i stedet for at man flytter et par styrelser fra København til Lars Tyndskids mark eller rykker nogle uddannelser til Udkantsdanmark.

Det hjælper ikke en skid på udvikling af job-karruseller udenfor vækstcentrene i Østjylland og København, før man tager fat på at tænke arbejdsliv på en helt ny måde! Fx ved at overveje, om alle ministerierne ikke sagtens kunne have kvalificerede medarbejdere siddende med de der bredbåndsforbindelser og arbejde i Thy, fremfor at det absolut skal foregå på Slotsholmen. Eller ved at gøre det attraktivt for virksomheder i det hele taget at lade deres medarbejdere sidde hjemme i stedet for at møde ind på et kontor hver evig eneste dag. Men stort set alle jobannoncer står der jo, hvor arbejdsstedet er. Og det er da virkelig gammeldags, når det er viden-job, der er tale om. Hvornår får vi et opgør med det?

Det, der animerede mig til at fare til tasterne om dette emne (igen), var som sagt, at de sidder og snakker om det inde i mit fjernsyn. Igen.

Men det er kjøwenhavnere med karrierer og bopæle i hovedstaden, der sidder og kloger sig, og det irriterer mig sgu egentlig. Det irriterer mig, at det så godt som altid er såkaldte eksperter eller debattører – som måske kan være belæste og endda også meget fornuftigt indrettet i hovedet – MEN DE BOR HER IKKE. Og hvis de har gjort, så er der jo en grund til, at de ikke gør det mere, siger jeg bare Mit gæt er, det har noget med arbejde og muligheder at gøre….

De har ikke deres hverdag herude. De lever ikke med de begrænsninger, der er ved at bo her. For der ER begrænsninger ved at bo her. Især hvad angår jobmuligheder, karriereudvikling og den slags.

Jeg er helt med på, at man godt kan høre, om en violinspiller spiller falsk, selvom man ikke selv kan spille violin. Men jeg savner, at man spørger os, der bor herude, og som rent faktisk oplever de ulemper, der pt er ved at bo her, når man debatterer, hvad der skal til for at udvikle Udkanten. For det er ikke gjort med offentlig transport og bredbånd!

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *