Det er ikke kun størrelsen, der betyder noget…

”Vi må bare få det bedste ud af det.” Det udtryk har jeg efterhånden hørt rigtig mange gange, når snakken falder på det område, jeg bor i. Udkantsdanmark. I dette tilfælde Esbjerg og omegn. Og hvor er det egentlig beskæmmende og meget meget befriende.

Jeg troede nemlig i lang tid, jeg var noget nær den eneste, der indimellem var ved at kaste op i lårfede stråler, når lokalpatrioterne kom med deres ”Jamen Esbjerg er jo Danmarks femtestørste by”, og ”Man kan da alt her. Vi har da både cafeer og et musikhus og så videre og så videre.”

Prølioghørhærikå!

Der bor cirka 80.000 mennesker i Esbjerg. Det er praktisk talt det samme som et enkelt forstadskvarter i Tyskland, Frankrig, USA eller England.

Det kan godt være, der er cafeer og noget i retning af Danmarks længste sammenhængende gågade. Men det gør altså ingen metropol.

Og det behøver alting heller ikke at være. Men så vær dog ærlig om det i stedet for at prøve at blæse det op til noget, det ikke kan bære.

Om noget er udkant eller ej handler nemlig ikke udelukkende om fysisk placering og om at bygge et højhus og et musikhus og så tro, at nu er den hjemme. Det handler også om muligheder og mentalitet. Og de to ting hænger sammen. Man kan have en nok så fysisk stor en by, men hvis mentaliteten i den ikke er sådan en, der omfavner tempo, udvikling og noget andet, end man plejer, ja så betyder størrelsen jo ikke en skid i sig selv. Og jo, her er helt sikkert mange, der er aldeles nysgerrige, modige og villige. Men traditionalisterne har jo altså kronede dage herude, og det er sådan set ikke mig, der bare postulerer. Det kan man se på fx fysisk kortlægning af, hvordan folk stemmer, hvordan vi bruger vores penge forskelligt alt efter, hvor vi bor og så videre. Superspændende at dykke ned i i øvrigt.

Omvendt sker der heller ikke noget, hvis kræfter, samarbejdsparter og tilbud udefra udebliver, fordi de tænker, at – i dette tilfælde – Vestjylland ganske enkelt er for langt væk.

Jeg vil oprigtig gerne synes, at det ikke er noget problem af bo, hvor jeg bor i forhold til job- og vækstmuligheder i vores firma. Men helt ærligt: Det er det sgu jævnligt! Og det er ikke KUN, fordi karrieremøllen herude er meget begrænset for det, der kaldes højtuddannede, kreative og på mange områder specialiserede mennesker. Det er OGSÅ, fordi arbejdspladser i vækstcentre som København, Odense og Aarhus anser det for at være et problem at have folk herudefra ansat med hjemmearbejdspladser. Eller at det er hamrende svært for mange enkeltpersoner og virksomheder i Udkantsdanmark at komme i betragtning til at udføre opgaver i storbyerne med den begrundelse, at afstanden er for stor. Den fysiske afstand kommer altså til at betyde, at der fuldstændig automatisk sættes en mentalitetsmæssig afstand op. Og når man på den måder tilsyneladende glemmer, at nogen har opfundet internettet og Skype og alt det der, ja så er det da stensikkert, at Udkanten bliver ved med at være Udkanten. Og vi vil fortsat rende rundt og sige til os selv og hinanden, at vi bare ”må få det bedste ud af det” i stedet for at synes, det er det fedeste, at vi bor her.

Så flyt, vil nogen måske sige. Det kan vi så ikke uden ret store konsekvenser, som jeg har skrevet om tidligere. Men det er jo i øvrigt heller ikke en ret konstruktiv løsning bare at flytte eller at bede os, der ikke udelukkende er rosenrøde i vores tilgang, om at gøre det. Tværtimod vil det fede da være, at der rent faktisk blev råbt noget højere om det, og HELE LANDET kunne gå sammen om at skabe vækst og gøre det fedt at bo alle steder, så folk ikke bare går og siger, at de ”må få det bedste ud af det”.

Så hvis du sidder i Udkantsdanmark, så lav larm omkring alt det, du kan og vil og GØR noget. Og hvis du sidder i fx København, Aarhus, Odense så vær lige lidt mere åbensindet i forhold til at hyre virksomheder herude til at løse dine opgaver, eller i forhold til at have medarbejdere med hjemmearbejdspladser i Løgumkloster, Thisted, Skagen, Esbjerg, Rødby eller for den sags skyld på Anholt. Så vi alle sammen kan synes, at vi får det bedste ud af det. Uden at det er underforstået, ”når det nu ikke kan være anderledes”.

Noget i samme stil

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *