Når det bliver en besættelse at udnytte rester
De sidste par lørdag aftener har Tristan-Leander været i det kreative hjørne. Og når knægten bliver grebet af noget i den retning, så er det bare med at kaste sengetiderne overbord og hoppe med på vognen. Dels fordi jeg gerne vil give ham lov til at dyrke oplevelsen af at skabe noget, dels fordi det er skidehyggeligt at sidde sammen ved køkkenbordet, mens far putter den lille øgle.
Men det giver en del rester, når sådan en syvårig er færdig med en skabelsesproces, og jeg er – indrømmet – besat af tanken om at udnytte den slags til det yderste. Ikke på grund af økonomi, for så meget koster det jo altså ikke at købe en pakke glimmerpapir og en pakke stjernestrimler. Heller ikke ud fra sådan en hellig miljøbetragtning, hvilket ellers er meget oppe i tiden.
Økonomi og miljø en utilsigtede sidegevinster. Jeg tror simpelthen det ligger i generne på mig at se en sport i at skabe noget sjovt, fint, smukt, brugbart ud af noget ingenting. Både min mor, mormor og oldemor gjorde det samme, ved jeg.
Så det er stukket helt af for mig med at udnytte resterne, og jeg har skabt små mærkværdige stykke julepynt ud af rester af stjernestrimler, glimmertape, gamle perler, guldpapir og en række papskilte, der er fulgt med, når Tristan-Leander har fået nogle forskellige ting. Men de er sjove at hænge på træet, synes jeg. I stedet for, at det er alt det fine Georg Jensen og anden voksenpynt, der ligesom tager toppen af det, der egentlig er børnenes højtid. Det, synes jeg nemlig, julen skal være. Så vi har gennem årene haft både legetøjsbiler og legofigurer på juletræet, og i år kommer der så noget Pokemon og Minecraft på også.
Og så selvfølgelig de to flotte julestjerner, som Tristan-Leander selv har siddet og tegnet, klippet ud og limet sammen, så der er guld på begge sider. Stjernerne, der satte skub i moderens overkillresteudnyttelsesproces i denne omgang.
Hvilken julepynt bruger I? Hjemmelavet, fin, købt, arvet?
Leave a comment